Stil



Stil - De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen

"Het geheim van het leven is om jezelf goed te belichten. Voor sommige mensen is dat in de schijnwerpers op het podium. Voor anderen is het achter een werktafel met een bureaulamp. Gebruik je aangeboren vermogens -doorzettingsvermogen, concentratie, inzicht en sensitiviteit- voor werk dat je leuk en belangrijk vindt. Los vraagstukken op, maak kunst, denk diep na.

Zoek uit wat jij aan de wereld kunt bijdragen en zorg ervoor dat je die bijdrage levert. Als je daarvoor in het openbaar moet spreken, moet netwerken of andere dingen moet doen die je ongemakkelijk maken, doe ze dan toch maar. Maar aanvaard dat ze moeilijk zijn en beloon jezelf wanneer je klaar bent.

Zeg je baan als tv-presentator op en ga een opleiding volgen tot bibliothecaris. Maar als je het heerlijk vindt om tv-programma’s te presenteren, creëer dan een extravert personage om de dag door te komen. Ik zal je een vuistregel geven voor netwerkevenementen: één nieuwe, goudeerlijke relatie is tien vuisten met visitekaartjes waard. Spoed je na afloop naar huis en kom op je bank weer tot jezelf. Creëer herstelhoekjes.

Doe in je vrije tijd wat je wilt, niet wat je denkt te moeten doen. Blijf op oudejaarsavond thuis als je daar gelukkig van wordt. Steek de straat over om doelloos geklets met vage kennissen te vermijden. Lees. Kook. Schrijf een verhaal op je computer. Spreek met jezelf af dat je een bepaald aantal feestjes zult bijwonen, in ruil waarvoor je je niet schuldig hoeft te voelen als je andere afzegt.

Waar je ook bent, vergeet niet dat schijn bedriegt. Sommige mensen gedragen zich extravert, maar die inspanning gaat ten koste van hun energie, authenticiteit of zelfs hun lichamelijke gezondheid. Dus de volgende keer dat je iemand met een bedaard gezicht en een zachte stem tegenkomt, bedenk dan dat die in zijn of haar gedachten misschien een vergelijking aan het oplossen is, een sonnet schrijft of een hoed ontwerpt. "

Uit: Stil van Susan Cain

Reacties

Een reactie posten